donderdag 5 maart 2009

Ben twijfelt niet meer

Ik belde vanochtend met Ziggo’s klantenservice en daar werd ik al na 7 minuten doorverbonden met één van hun technici. Wat mijn probleem was. Ik legde hem uit dat ik niet het internet op kon. Oké, zei hij, welke HTTP-poort doet het niet en welke HTTPS-poort en welke FTP-poort. Ik gaf hem de diverse malfuncties door, hij zou me later terugbellen. Hij belde een kwartier later met de mededeling dat mijn probleem massive was. Welke virusscanner ik had. Ik legde hem uit dat ik ESET had gehad, maar nu AVG had. Hoeveel tijd zat er tussen. Tussen die twee. Een halve dag ben ik onbeveiligd geweest, twee weken geleden, zei ik. Maar ik had toen al een paar dagen gemerkt dat ESET niets meer deed, geen updates meer kreeg enzovoorts.

Dan moest het gebeurd zijn, zei hij.

Er zijn twee oplossingen, zei hij. Ten eerste: er een technicus bij halen. Dat is vreselijk duur. En ten tweede: een andere XP erop zetten.

En dat gaan we dus doen, komende zaterdag komt Alice. Alice heeft duizend keer meer verstand van computers dan ik. Ze weet ook bijvoorbeeld wat back-ups zijn en doen. Ik heb een vracht muziek, een vracht fotomateriaal enzovoorts op mijn computer staan, die ik niet graag kwijt zou willen.

Maar er is meer. Ik voel me, na anderhalve dag van paniek, bevrijd van het internet. Preciezer: van het elke dag moeten schrijven op mijn blog Ben twijfelt... Ik heb dat sinds 12 augustus 2008 vrijwel elke dag gedaan, en meestal met veel plezier. De laatste tijd ging het op een verplichting lijken: ik moest weer naar een titel zoeken en daar een stukje bij schrijven.

Ik heb bewezen dat ik het kan, elke dag een stukje schrijven — daar was het me om te doen. Wat ik nu ga doen? Ik weet het nog niet. Dat ik ga stoppen met Ben twijfelt... is aan geen twijfel onderhevig.

2 opmerkingen:

didiermaurice zei

@Ben: je doet dat voortreffelijk dat bloggen, maar ik merk het ook: luwte of een tijdje stoppen of werken aan iets gedegener, iets met lange adem is nodig, soms aanbevelenswaardig. In ieder geval, hoe zit het met de muziekblog? Ga je ons op de hoogte brengen wanneer je de draad weer oppakt? Och ja, die duivelse virussen, waarom overweeg je de apple-omgeving niet? Ik heb nog nooit een virusscanner gebruikt en ook nog nooit averij opgelopen. Enfin, bedankt en tot later. d.

Anoniem zei

Het zou natuurlijk wel enorm jammer zijn. Iemand die elke dag iets lezenswaardigs op internet plempt, waar vind je dat nog?